10 handige tips voor je online dating profiel

Het is zover: je hebt besloten je in te schrijven op een datingsite. Gefeliciteerd, want je staat mogelijk aan het begin van de weg naar een nieuwe relatie.

Wat een heerlijk vooruitzicht. Maar alle geluk en liefde via een datingsite staat of valt met jouw dating profiel.

Want die dame of heer aan de andere kant van het scherm moet getriggerd worden door hoe jij jezelf presenteert. Maar hoe doe je dat nou, die ander uitnodigen om te reageren of zelf het initiatief te nemen, door middel van een dating profiel?

Hoe kan ook jij een klinkend, goed dating profiel maken? Wij helpen je een stuk op weg, met een aantal dating profiel tips.

Laat je zelf op de foto zetten

Onze eerste tip: kies een paar sprekende foto’s van jezelf uit, vraag eventueel een goeie vriend of vriendin om je daarbij te helpen. Het belang van goede foto’s wordt namelijk nog steeds onderschat. Want zeg nou zelf: reageer jij op iemand met een leuke tekst, maar weinigzeggende of zelfs matige foto’s? Het gaat erom dat je jezelf laat zien zoals je echt bent. Heb je weinig leuke en recente foto’s?

Laat iemand dan een paar foto’s van jou maken, je kent vast iemand die ook voor een klein budget een paar kiekjes van jou maakt. Kies een mix van die foto’s en bijvoorbeeld een leuke actiefoto, waaruit duidelijk jouw sportiviteit blijkt. Ben je muzikaal?

Neem dan zeker ook een dating profiel foto waarop je musiceert. Je kan foto’s ook gebruiken om je kledingstijl te laten zien, let daar dus zeker op. Heel belangrijk: gebruik alleen recente foto’s en voorkom dat bij een eerste date de ander zich afvraagt of je je oudere broer of zus hebt gestuurd.

Eerlijkheid in je dating profiel wordt beloond

Wees vooral eerlijk over jezelf. Je schiet er echt niets mee op als je niet helemaal eerlijk bent of zelfs liegt in jouw dating profiel, want ooit komt het uit. Sport je bijvoorbeeld af en toe, dan mag je best aankruisen dat je sportief bent. Ben je helemaal niet sportief en heb je er zelfs een hekel aan, laat dat dan achterwege.

Wees ook eerlijk over je postuur. Als je ietsje te zwaar bent en gaat lijnen, dan mag je best ‘normaal postuur’ aanvinken. Maar doe dat niet als je goed weet dat je tien kilo te zwaar bent. Vergeet niet dat potentieel relatiemateriaal afgaat op wat jij schrijft, dat doe jij andersom toch ook?

Roken is ook iets waar je absoluut eerlijk over moet zijn, want voor steeds meer mensen is dat een echte afknapper. Wellicht een extra motivatie voor jou om te stoppen?

Maak een mooi verhaal van je profiel

Kies bij jouw dating profiel schrijven voor een lekker lopende tekst, en schrijf zo positief mogelijk, zonder te overdrijven. Voorkom dat de lezer van jouw dating profiel tekst (en hopelijk zijn ’t er veel) al snel afhaakt. We geven toe: een goede dating profiel tekst schrijven is absoluut niet makkelijk. Mocht je er niet uitkomen of twijfelen: vraag dan iemand die jou goed kent, en/of iemand waarvan je weet dat diegene makkelijk schrijft.

Een aansprekende dating profiel tekst gaat jou echt bonuspunten opleveren, in de zin van matches. Let maar eens op. Want niet alleen foto’s, maar ook geschreven tekst over jou moet die ander uitnodigen, prikkelen, overtuigen, over de streep trekken. Dus besteed er aandacht aan (en gebruik een spellingchecker), en zet niet overhaast jouw dating profiel online. Die matches lopen heus niet weg.

Wees concreet en nodig uit

We komen het regelmatig tegen in datingprofielen: ‘ik hou van gezelligheid’. Onze vraag is dan: ‘wie niet?’ Vertel de lezer van jouw online dating profiel wat je leuk vindt om te doen. Is gezelligheid voor jou een avond in de kroeg hangen? Of speel je liever thuis gezelschapsspelletjes?

Misschien ga je juist vaak naar filmhuisfilms of hou je van een gezellige avond thuis met een goed gesprek. Het gaat er immers om dat de lezer van jouw dating profiel tekst zich genoeg herkent in jouw profiel om contact te willen. En hoe meer jouw dating profiel tekst diegene uitnodigt, hoe meer diegene geneigd is om direct in de digitale pen te klimmen.

Ben zo volledig mogelijk in jouw dating profiel

Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet direct antwoorden paraat hebt op alle vragen die je in je dating profiel kunt beantwoorden. Veel mensen denken dan: doe ik later wel. Wees je er van bewust dat je opvalt als nieuw lid en dat je juist dan veel profielbezoekers trekt. Hoe jammer zou ’t zijn als een leuke kandidaat afhaakt omdat je veel niet hebt ingevuld? Zet diegene jou toch bij zijn favorieten, dan kijkt hij vast later nog een keer.

Maar wellicht blijft het bij die ene blik. Ook voor dating profielen geldt: je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk. Zoals hierboven al gezegd: neem de tijd, jouw matches hebben geduld.

Wijd niet teveel uit, hou ‘t beknopt

Dat je een mooi verhaal van je dating profiel tekst moet maken, wil niet zeggen dat het een boekwerk moet worden. Veel mensen haken al snel af op lange lappen tekst. Zorg ervoor dat jouw dating profieltekst tot het eind interessant en leuk blijft om te lezen, en dat er genoeg over blijft om vragen over te stellen.

Laat eventueel je definitieve tekst nog eens lezen door iemand anders. Als diegene beroepsmatig met teksten te maken heeft en kritisch durft te zijn, is dat een win-win dating profiel situatie voor jou.

Straal blijheid (en humor) uit

Laat in je dating profiel zien dat je blij bent met je leven (al is dat vast niet elke dag zo). Met een opmerking als ‘ik ben het alleen zijn beu’ scoor je niet echt veel punten. Ben je nog niet zo lang geleden gescheiden? Lees dan onze blog hierover.

Als je laat zien dat je een leuk leven hebt zonder partner, maar een nieuwe liefde van harte welkom is (en dat je daar ook tijd voor hebt) nemen je kansen op de datingmarkt fors toe. Humor is voor veel mensen een belangrijke factor. Laat tussen de regels door zien dat je daarover beschikt, maar overdrijf niet. Maar je mag bij die ander best een glimlach op het gezicht toveren.

Vertel wat/wie je zoekt

Behalve veel vertellen over jezelf, is het handig om ook duidelijk te zijn over wie jij zoekt en wat jij belangrijk vindt in een relatie. Reis je graag en zou je dat nog liever met je partner doen? Schrijf het op. Vind je het in een relatie ook belangrijk om tijd voor jezelf te hebben: noem het in jouw dating profiel tekst.

Wil je absoluut een ondernemende, sportieve, outgoing, nieuwe liefde of krijg je maar geen genoeg van die heerlijke bank en jouw tv: wees er duidelijk over. Het voorkomt een hoop onduidelijkheid en teleurstellingen.

Tot slot: van daten naar een relatie

Als je al onze tips opvolgt, neemt de kans op matches flink toe, en daarmee dus ook de kans op dates. Mocht je hiervan schrikken, dan kan je alvast een beetje vooruitkijken met deze blog.