Relatie op afstand: een utopie of werkelijkheid?

Relatie op afstand: Heb jij een relatie op afstand, of ben jij van plan om een relatie op afstand te beginnen? Het heeft toch iets aantrekkelijks om een relatie te beginnen met iemand uit een andere cultuur.

Een relatie op afstand komt dus ook veel vaker voor dan vroeger het geval was.

Het punt bij een relatie op afstand is wel dat je tegen problemen gaat aanlopen. Je ziet elkaar namelijk niet heel vaak, waardoor het lastig kan zijn om aan elkaar verbonden te zijn. En is een relatie op lange afstand wel toekomstbestendig?

Veel onzekerheden waar je tegenaan kunt lopen. In dit artikel geven wij relatie op afstand tips, zodat de kans groter is dat een duurzame relatie bij jou slaagt. Veel leesplezier gewenst!

Communiceer voornamelijk via videogesprekken

Als je een lange afstand relatie hebt, is het aan te raden om regelmatig met elkaar te communiceren. Dit is namelijk belangrijk om de relatie in stand te houden. Het is echter aan te raden om dit zo persoonlijk mogelijk te maken. Dit houdt in dat je beter niet gewoon non-verbaal kunt chatten via WhatsApp of iets dergelijks, maar dat je er beter voor kunt kiezen om te communiceren middels een videogesprek.

Dit brengt namelijk twee verschillende voordelen met zich mee. Het zorgt er allereerst voor dat er geen sprake is van miscommunicatie. Het punt van chatten is namelijk dat een opmerking heel anders kan overkomen dan deze wellicht bedoeld was. Dit kan dus leiden tot irritaties en frustraties en dat is iets wat je bij een relatie op afstand niet kunt gebruiken.

Een ander voordeel is dat je het dan persoonlijker overkomt. Dankzij de hedendaagse technologie kun je immers profiteren van een uitstekend beeld- en geluidkwaliteit op elektronische apparaten. Dus dat is een ideale manier om je relatie op afstand gezond te houden. Het is dan bovendien aan te raden om vaste afspraken te maken, zodat het niet gaat verwateren. Prik hiervoor allebei een gat in de agenda en probeer je daar ook aan te houden.

Zorg voor een persoonlijk leuk en interessant leven

Als jij een duurzame relatie op afstand in gelukzaligheid wil ondergaan, is het belangrijk om niet te veel afhankelijk te zijn van je relatie, maar voor de rest ook een persoonlijk, leuk en interessant leven te leiden. Mensen met een relatie op afstand hebben namelijk niet de luxe die anderen in een relatie hebben.

Je ziet je geliefde dan slechts regelmatig, wat uiteraard met zich meebrengt dat je veel vrije tijd hebt, maar dan moet je die ook goed invullen. Zorg er dus voor dat je een aantrekkelijk leven hebt. Zorg ervoor dat je voldoende tijd gaat besteden aan je hobby’s, lees boeken en doe verder veel leuke dingen.

Maar waarom is dat goed voor de relatie op afstand, vraag jij je wellicht af. Dat is vrij eenvoudig uit te leggen. Als jij niet afhankelijk bent van je relatie, maar dit ziet als een toevoeging in plaats van een noodzaak, dan is het veel gemakkelijker vol te houden.

Bovendien is het dan gemakkelijker om te genieten van de relatie op afstand. Dit werkt overigens beide kanten op. Het is namelijk belangrijk dat jullie niet afhankelijk van elkaar raken, want juist dan komen er frustraties en bestaat er een kans dat de relatie kapot gaat en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Wees realistisch

Bij een lange afstand relatie is het ook zeer belangrijk om van te voren al realistisch te zijn. Uiteraard zit jij in de eerste periode van de relatie in een roze wolk. Dat is zeer normaal, want iedereen die verliefd is, gaat dit meemaken. Na verloop van tijd is de roze wolk echter weer voorbij en bekijk je de wereld weer vanuit een meer regulier perspectief.

In die periode is het dan ook belangrijk om realistisch te zijn en niet in een droomwereld te leven. In een droomwereld leven is natuurlijk fantastisch, maar zodra de illusie in duigen valt, dan kun je in een grenzeloze depressie terecht komen.

Maar wat bedoelen wij dan precies met: wees realistisch? Dit betekent dat je goed moet nadenken over de lange termijn. Zijn jullie bijvoorbeeld bereid om voor een zeer lange periode een lange afstand relatie te ondergaan, of is dat niet het geval? En hoe zit het met de toekomst?

Is de kans groot dat jullie in de toekomst misschien dichter bij elkaar komen, of zal het voor altijd een lange afstand relatie blijven? Dat zijn zaken die je pragmatisch en realistisch met elkaar moet communiceren. Het is misschien niet het leukste gedeelte van de relatie, maar het is toch noodzakelijk.

Maak het beste van de periode waarin jullie bij elkaar zijn

Het mooie van een lange afstand relatie is dat je het veel meer gaat waarderen wanneer jullie bij elkaar zijn. Dat zijn de momenten waar je echt naar uit kijkt en daarom moet je daar ook optimaal van genieten. Dit betekent dat je hier ook een leuke periode van moet maken.

Ga dus niet saai op de bank zitten en een film kijken of iets dergelijks, maar ga er echt tussenuit. Maak een lijst met allemaal leuke dingen die jullie willen doen in de periode waarin jullie bij elkaar zijn.

Daarbij is het overigens ook belangrijk om voor consensus te gaan. Probeer de input van creatieve ideeën evenredig te houden. De ene dag kun je bijvoorbeeld activiteiten verrichten die jij voor ogen hebt, terwijl je de andere dag de activiteiten van je geliefde kunt uitvoeren. Het moet in ieder geval een fantastische tijd worden, want zo houd jij je relatie ook levendig.

Als jullie dan weer fysiek uit elkaar gaan voor een periode, moeten er leuke herinneringen zijn ontstaan. Bovendien moet je dan echt zin hebben om elkander in de nabije toekomst graag weer te zien. Dit is een ideale manier om een lange afstand relatie langdurig te laten werken.

Voel je niet schuldig!

Het punt is dat veel mensen zich schuldig voelen over een relatie op afstand. Het is namelijk niet echt mainstream en omwille van die reden zullen veel mensen in je nabije omgeving je er om veroordelen. Probeer je daar echter niets van aan te trekken. Je bent een autonoom persoon en je gaat over je eigen emoties en leven. Deze moet je niet laten leiden door een ander, want iedereen heeft andere voorkeuren.

Een relatie op afstand aangaan is veel moediger dan een relatie met iemand die in de buurt woont, want het brengt veel meer verschillende problemen met zich mee. Maar als jij deze problemen weet te overwinnen, kom jij er alleen maar sterker uit. Voel je dus niet schuldig over de relatie op afstand en laat je niet misleiden door je omgeving. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en jij weet als geen ander wat je gelukkig maakt!