Waarom doet liefdesverdriet zoveel pijn?

Natuurlijk weten we allemaal dat liefde veel gezondheidsvoordelen heeft, maar soms raakt de pijl van Cupido ons waar het pijn doet en blijven we achter met liefdesverdriet. “Breaking up is hard to do” is niet alleen een hit uit de jaren zestig, het is een feit.

Liefde laat je dromen en geeft je het gevoel dat je zweeft. Het is alsof je nooit stopt met grijnzen, alsof je je levensdoel hebt gevonden en nooit meer van richting zult veranderen! Maar het kan er ook voor zorgen dat je je extreem ziek en ronduit depressief voelt. Liefde is prachtig, maar het kan op een aantal manieren een sterk effect hebben op je gezondheid, zowel op metaal als lichamelijk vlak – zeker als je liefdesverdriet wordt veroorzaakt zonder voorafgaande waarschuwing.

Maar in de meeste gevallen is liefdesverdriet tijdelijk en verdwijnt het vanzelf. De meeste mensen hebben zes tot 24 maanden nodig om het emotionele hartzeer van een gebroken hart te overwinnen. Wij helpen je graag om je leven opnieuw op het juiste spoor te krijgen. Ontdek in dit blog wat liefdesverdriet is en wat je kunt doen om het zo snel mogelijk te genezen.

De wetenschap achter een gebroken hart

Hoewel het voor elke persoon en elke omstandigheid anders zal zijn, zijn er enkele wetenschappelijk verantwoorde methoden voor het genezen van liefdesverdriet die je kunt proberen. Liefdesverdriet is een helaas een veelvoorkomend onderdeel van de menselijke ervaring, en het is een echt waardeloos gevoel. We zijn er allemaal al geweest, en het is veilig om te zeggen dat niemand ooit nog een gebroken hart wil ervaren.

We voelen ons hart breken als we iemand of iets verliezen waarvan we hielden of die we heel graag zagen, zoals een romantische relatie of een vriendschap, een familielid, een huisdier, een baan of kans die erg belangrijk voor ons was.

Een gebroken hart kan veel stress veroorzaken, vooral als het verlies zich onverwacht voordoet. De onzekerheid die volgt, kan van invloed zijn op hoe we ons emotioneel en fysiek voelen, en kan weken, maanden of zelfs jaren duren om van te herstellen.

Hoewel er nog veel te ontdekken valt over hoe en waarom we liefde en liefdesverdriet ervaren en het effect dat deze hebben op ons lichaam, heeft wetenschappelijk onderzoek ons ??enkele aanwijzingen gegeven over waarom liefdesverdriet je zo slecht doet voelen, en enkele strategieën die je kunt gebruiken om de somberheid en onzekerheid die het veroorzaakt, los te laten.

Waarom is liefdesverdriet zo pijnlijk

Waarom heb je liefdesverdriet? Nou, studies tonen aan dat je hersenen je emotionele pijn op dezelfde manier registreren als lichamelijke pijn. Om deze reden kan je het gevoel hebben dat je liefdesverdriet daadwerkelijk lichamelijk letsel veroorzaakt.

De taal die we gebruiken om liefdesverdriet te beschrijven – “Ik heb het gevoel dat mijn hart eruit is gerukt”, “het was hartverscheurend”, “als een klap in het gezicht” – duidt op de manier waarop we fysieke pijn associëren met emotionele pijn.

Gebroken hart hormonen

Hormonen zijn niet alleen voor geile tieners – ons lichaam produceert elke dag een lange lijst van hormonen voor verschillende doeleinden, inclusief alle vormen van liefde en verliefdheid.

Liefde kan verslavend zijn, net als een medicijn, vanwege de hormonen die onze hersenen afgeven als we echt gehecht raken aan iets of iemand. Vooral dopamine en oxytocine zijn hormonen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen en ons gedrag willen herhalen, en die op verhoogde niveaus vrijkomen als we verliefd zijn.

Als er dan een gebroken hart optreedt, dalen deze hormoonspiegels en worden ze vervangen door het stresshormoon cortisol, ontworpen om de vecht-of-vluchtreactie van je lichaam te ondersteunen. Een teveel aan cortisol gedurende een bepaalde periode kan bijdragen aan angst, misselijkheid, acne, gewichtstoename en alle andere symptomen die gepaard gaan met hartenleed of een smartelijke ervaring.

Een gebroken hart vanuit medisch standpunt

Kan liefdesverdriet je hart letterlijk breken? Tuurlijk niet! Maar er is wel een aandoening dat veroorzaakt kan worden door een gebroken hart, of beter gezegd, de stress van een hartverscheurende situatie.

Acute emotionele stress, positief of negatief, kan ervoor zorgen dat de linkerventrikel van het hart verdoofd of verlamd raakt, waardoor hartaanvalachtige symptomen ontstaan, waaronder sterke pijn op de borst, arm of schouder, kortademigheid, duizeligheid, bewustzijnsverlies, misselijkheid en braken.

Het goede nieuws is dat de aandoening meestal geen schade veroorzaakt dat blijvend is, zoals een hartaanval, en dat het zichzelf vaak oplost. Het slechte nieuws is dat het stressvol en pijnlijk kan zijn, waarbij mensen vaak denken dat ze een echte hartaanval hebben.

Omdat het niet mogelijk is om zonder tests te zeggen wat je symptomen veroorzaakt, moet je, als je ooit de symptomen van een hartaanval ervaart, je behandelde arts of een ambulance bellen.

Hoe liefdesverdriet genezen?

Tips voor het omgaan met liefdesverdriet kunnen je helpen om opnieuw gezonde gewoonten op te zetten voor een gezonde levensstijl. Als je diepbedroefd bent, kan het gemakkelijk zijn om je terug te trekken uit je normale leven en te stoppen met de dingen die je leuk vindt. Naar buiten gaan, tijd doorbrengen met positieve en ondersteunende mensen, goed eten en sporten, kunnen allemaal helpen om je humeur te verbeteren en je af te leiden van je gebroken hart.

Houd in gedachten dat het oude gezegde dat ‘het komt allemaal goed met de tijd’ enige waarheid bevat. Naarmate de stress afneemt en je begint te kalmeren en te herstellen, mag je na verloop van tijd verwachten dat je lichamelijke systemen geleidelijk aan weer normaal zullen werken.

Wanneer hulp vragen?

Het is geen schande om het gevoel te hebben dat je niet goed overweg kunt met alles wat gepaard gaat met een gebroken hart – zoals we hebben gezien, kan liefdesverdriet een grote schok zijn voor het menselijk systeem.

Als je het gevoel hebt dat de stress, het verdriet of de woede niet overgaat, als je moeite hebt om terug te keren naar het normale leven, of als je je zorgen maakt over hoe je je mentaal of fysiek voelt, dan is het tijd om wat extra hulp te krijgen.

Praat met een ondersteunende vriend, familielid of partner, maak een afspraak met je huisarts of bel een hulplijn om met een zorgverlener te praten over hoe je je voelt. Enkele stappen die je kunt ondernemen om je liefdesverdriet te helen, zijn:

  • Neem je tijd om je gevoelens te ervaren
  • Geef jezelf de tijd om te rouwen over wat er niet meer is
  • Neem een pauze van je sociale media
  • Probeer Mindfulness
  • Ga op date met jezelf

Samengevat

Naast de beproefde methoden om onder mensen te blijven, wat ouderwetse zelfzorg te doen en ‘I Will Survive’ uit je longen te zingen, zouden de bovenstaande tips je al goed op weg moeten helpen om je gebroken hart te genezen.

Onthoud dat het hart van iedereen wel eens is gebroken, en geef jezelf de ruimte, tijd en mededogen die je verdient.

Je liefdesverdriet gaat maar niet over en je voelt dat je aanvullende hulp nodig hebt.

Het ebook ‘Genees je gebroken hart in 15 stappen’ kan een geweldige hulpbron voor je zijn. Het ondersteunt je en biedt je nieuwe hulpmiddelen bij het loslaten van je emotionele en fysieke pijn. Aarzel niet en zorg dat je vandaag nog het wijze advies ontvangt!