Wat is dating ghosting? En waarom doen mensen dit?

In deze tijd kunnen dates op verschillende manieren worden gevonden. Een van de manieren is de welbekende manier via een datingsite of via een dating app. Dit kent vele voordelen. Zo kan er makkelijk contact worden gelegd met een ander en daarnaast is het ook makkelijker om een gewenste partner te vinden.

Maar wat nou als de ander ineens niet meer geïnteresseerd is in het hebben van contact? Normaal gezien zou je dit elkaar dan laten weten waarna je als contacten gewoon uit elkaar kunt gaan.

Maar niet iedereen verbreekt het contact op een nette manier zoals het even aangeven. Sommige mensen kiezen de weg van dating ghosting.

Dat is het verbreken van het contact met een ander zonder nog wat van je te laten horen. Dit is niet een hele nette manier. Maar waarom zijn er dan sommige mensen die dit toch doen?

Wat is ghosting precies?

Bij ghosting kan je letterlijk denken aan een ghost of wel een geest. Als je wel eens in het spookhuis bent geweest of wanneer je wel eens een enge film hebt gezien, verdwijnen spoken en geesten ineens in het niets.

Dit is precies ook wat er met het contact gebeurd in een dating app of op een dating site. Vaak is het geval dat er geen behoefte meer is aan het onderlinge contact.

Het vervelende hieraan is dat het voor de ghoster wel duidelijk is, maar dat hij of zij de andere persoon met veel vragen achterlaat. Het is niet altijd duidelijk als je niks meer zegt of ineens niet meer laat weten of het contact nog wel in stand zou moeten worden gehouden.

De ontvanger kan zich hier heel ongemakkelijk door voelen en zal met vragen achterblijven.

Waarom kiezen mensen ervoor om aan ghosting te doen?

Misschien ben je wel iemand die graag alles uit wilt praten of die jezelf altijd duidelijk wilt maken. Het is dan ook wat lastig voor jou om te begrijpen waarom mensen dan aan ghosting zouden doen. Maar toch zijn er vele mensen die dit wel doen en deze mensen hebben daar allemaal hun eigen reden voor.

Sommige mensen doen het omdat het contact te snel serieus werd. Als iemand al een lange tijd single is geweest, kan het best overweldigend overkomen als de persoon na een hele periode weer iemand heeft waaraan hij of zij veel aandacht moet besteden.

Daarnaast zijn er ook mensen die niet handig zijn in praten. Deze voelen zich al een langere tijd niet goed in het contact, en daarnaast willen ze niets liever dan het contact verbreken. Ze weten dit alleen niet goed onder woorden te brengen en zijn daarnaast soms ook bang dat ze de ander kwetsen.

Zij zullen dan proberen door middel van negeren of niets van zich te laten horen om op een makkelijke manier een einde te maken aan het contact.

Waar er juist een poging wordt gedaan om de ander niet te kwetsen en om zonder woorden duidelijke signalen af te geven, wordt de ander vaak juist gekwetst en zal deze achterblijven met twijfels.

Het is daarom altijd het beste om duidelijk te maken door middel van het gebruiken van de juiste woorden wat je met het contact wil doen.

Een beter alternatief dan ghosting

Wat kan je dan beter wel doen in plaats van ghosting. Het is vooral belangrijk om duidelijkheid te scheppen. Het is niet de bedoeling dat je een ander kwetst, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je een relatie opbouwt op een manier waarbij er nauwelijks gecommuniceerd wordt.

Het is altijd beter om goed na te denken over wat je nu precies wilt en wat je van een relatie verwacht. Natuurlijk kan het voorkomen dat de relatie niet zo loopt als dat je had gehoopt. Door middel van ghosting zorg je niet voor duidelijkheid.

Bedenk je altijd goed waarom je iemand zou willen ghosten. Wat is precies de reden dat je denkt aan ghost gedrag? Je kunt hier altijd een beter alternatief in vinden waarmee je niet alleen je eigen doel bereikt, maar waarbij je er ook voor zorgt dat je een ander persoon niet kwetst.

Zorg altijd dat je eerlijk bent. Als je eerlijk bent in een relatie en je daarnaast ook duidelijk maakt wanneer het moment daar is wanneer je merkt dat het niet meer werkt, dan zal de kans groot zijn dat de ander daar ook beter rekening mee kan houden.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar meer ruimte in de relatie, dan is het beter om ook hier eerlijk in te zijn. Een relatie kan nogal drukkend werken, vooral wanneer de ene de ander steeds maar in de gaten probeert te houden.

Dit kan alleen maar averechts werken en daarom is het vooral in zo’n situatie erg belangrijk dat je altijd duidelijk bent in wat je wilt.

Het wordt het toch niet

En als er dan een moment is aangekomen waarbij je er beiden achter komt dat de relatie helemaal niets wordt, wellicht omdat jullie allebei zo verschillend zijn, ook dan is het belangrijk dat je elkaar hier over verteld. Je moet open en eerlijk naar elkaar kunnen zijn en geen verwachtingen proberen te scheppen waar deze niet op hun plaats vallen.

Ga niet door met daten in de hoop dat het maar wat wordt, want later in de relatie zal dit alleen maar verkeerd uitpakken. Probeer eerlijk naar elkaar te zijn en het daten te staken wanneer je merkt dat het niet zo gaat als dat je verwacht.

Ghosting is in geen enkel geval de oplossing om een einde te maken aan een date en daarnaast doe je er meer kwaad mee dan goed. Dat is niet jouw doel, maar het is ook zeker niet het doel om een ander pijn te doen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Als je zelf slachtoffer bent van ghosting

Als je zelf merkt dat je niks meer hoort van degene met wie je een date hebt, dan kan het zomaar zijn dat je slachtoffer bent geworden van ghosting. Waarschijnlijk twijfel je nu erg of het allemaal aan jou heeft gelegen dat je nu niks meer hoort van je date of ben je bang dat je iets verkeerds hebt gedaan waardoor hij of zij nu boos is.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat er iets ergs is gebeurd met de persoon waardoor je nu niks meer van hem of haar hoort. Kortom, je zit met allerlei vragen in je hoofd waar je nu geen antwoord op krijgt omdat je niets meer van de persoon hoort. Dat is een vervelende situatie.

Voordat je je allerlei ideeën in je hoofd haalt waardoor je je alleen maar ellendig gaat voelen, is het misschien een goed idee om het verloop van de gesprekken eens goed na te gaan voordat je tot conclusies komt.

Vaak zitten er al stille hints in de berichten waaruit blijkt dat jullie niet helemaal voor elkaar gemaakt zijn. Daarnaast is het ook een manier om erachter proberen te komen wat er aan de hand is door wat berichtjes na te sturen.

Het is alleen niet de bedoeling dat je in deze fase overkomt als een stalker. Blijf dus niet constant doorgaan met het berichten van de persoon. Dit kan als vervelend worden ervaren. Neem hierin wat ruimte.

Als je echt niets meer van de persoon hoort, is het een goed moment om verder te gaan met je eigen leven. Hoe vervelend dit ook is, maar het leven gaat toch echt door!