Waarom heb ik liefdesverdriet?

De reden waarom je dit artikel wil gaan lezen is waarschijnlijk geen positieve. Het is wellicht net uitgegaan met jouw partner of je bent net gescheiden. Misschien is het officieel nog niet zo ver, maar weet je al van binnen dat het gaat gebeuren. Het kan zo maar zijn dat je al jaren met deze partner samen bent en dat je helemaal niet wil dat het uitgaat of gegaan is.

Ook kan het zo zijn dat jij degene bent, die er een punt achter heeft gezet. Hoewel deze gevallen kunnen verschillen, zullen zij niet verschillen in het feit dat jij ontzettend veel pijn hebt. Jij vraagt je af: ‘waarom heb ik liefdesverdriet?’.

In dit artikel gaan wij in op de redenen waarom jij liefdesverdriet kan hebben. Wellicht helpt het begrijpen van het verdriet jou een beetje in het verwerken ervan. Echter, wij gaan hier niet uitgebreid in op de vraag hoe je er van af komt, al is het begrijpen van de redenen van liefdesverdriet zeker een eerste stap.

Als jij verder advies wil hebben over het verder gaan in je leven en af te komen van het liefdesverdriet, dan raden wij het volgende e-book aan: ‘Genees je gebroken hart in 15 stappen’.

De liefde van je leven

Laten we er vooral niet te veel om heen draaien: de grootste reden waarom jij liefdesverdriet hebt, is omdat jij het gevoel hebt dat jij de liefde van je leven bent verloren. Het maakt niet uit of jij de relatie hebt beëindigt of niet, want in het geval dat dat zo is, dan heb jij vast op een moment gedacht dat deze persoon de liefde van je leven was.

Vaak denken mensen dat de gene die de relatie verbreekt, in het geval dat één van beide dit doet, dat deze persoon geen liefdesverdriet heeft, maar dit is een grote misvatting en daarom doelen wij in dit artikel op beide personen in de verbroken relatie.

Deze liefde van je leven is gewoon een zeer goed maatje van jou geworden, die jou door en door kent. Je vond het heerlijk om met hem of haar tijd door te brengen en dat kan nu opeens niet meer. Wanneer iemand een familielid of goede vriend verliest of moet missen, dan heb je een soort gelijk gevoel.

Je wil gewoon heel graag met deze persoon zijn en dat kan nu niet meer. Dit onderdeel van liefdesverdriet is verschrikkelijk en het geeft jou het gevoel dat de wereld opgehouden is met te draaien.

De enige manier om hier van af te komen, is door uit te vinden dat er ook nieuwe leuke mensen zijn, waarmee jij veel lol kan hebben.

Wellicht is daten nog voor jou veel te vroeg, maar als je het op een laagdrempelige online manier wil proberen, dan kan je op de volgende blog op onze site lezen over de beste online datingsites: ‘Wat zijn de beste 10 datingsites van 2021?‘. Op deze manier kom je in contact met nieuwe mensen en langzamerhand zal je afstand kunnen doen van jouw verloren partner.

Onzekerheid

Een ander belangrijk onderdeel van liefdesverdriet is onzekerheid. Jouw ex-partner heeft het wellicht uitgemaakt zonder dat jij dit wilde en nu twijfel jij aan jouzelf. Ben je nog wel goed genoeg? Lag het aan jouw uiterlijk? Of was je niet meer gezellig?

Ook vragen mensen zich vaak af of het aan de seks lag. Was ik nog wel goed genoeg in bed? Al deze vragen zijn volkomen logisch en die stelt iedereen zichzelf. Ook al heeft de ex-partner jou op het hart gedrukt dat het niet aan jou lag, maar aan deze gene zelf, het neemt de onzekerheid niet weg.

Zoals gezegd is het helemaal normaal dat jij nu een beetje onzeker bent. Echter, de meeste relaties gaan uit omdat het simpelweg niet meer werkte of omdat de persoon die het uitmaakt niet meer goed in zijn of haar eigen vel zit.

Het is ontzettend belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en vertrouwen in je zelf te houden. Er komt vanzelf weer iemand langs die jou waardeert voor wie je bent. Niemand wordt op de lange termijn gelukkig door zichzelf aan te passen aan anderen.

Een ander deel van de onzekerheid heeft te maken met het feit dat jij de wereld zonder jouw partner aan zal moeten. Je wordt weer vrijgezel op de markt en daar komen bepaalde spanningen bij kijken. Toch zal je deze spanningen als iets positiefs moeten zien. Je red het echt wel en je komt vanzelf weer iemand tegen. Als jij iets meer wil weten over daten in deze periode van Corona, dan kan je eens een kijkje nemen op de blog over wandeldates.

Dit is de rage van dit moment, waarbij je lekker een stukje gaat wandelen en samen iets van een koffietje haalt. Je leest de blog: ‘Wandel daten in tijden van Corona‘ hier.

Schuld en spijt

Een derde onderdeel van het liefdesverdriet heeft te maken met schuld. Dit gevoel kan op verschillende manieren terugkomen. Zo voel jij wellicht je schuldig tegenover jouw ex aangezien jij het hebt uitgemaakt.

Je weet diep van binnen dat jij de goede keus hebt gemaakt, maar je wilde jouw ex helemaal geen pijn doen en nu hij of zij continu in tranen is, voel jij je ontzettend schuldig. Wellicht leidt dit gevoel ook tot twijfel, maar dat zal je toch uit moeten zetten als je weet dat je de goede keus hebt gemaakt.

Ook degene die het wellicht helemaal niet wilde uitmaken kan zich schuldig voelen. Hij of zij kan het gevoel hebben dat hij of zij niet genoeg voor de relatie heeft gedaan. Dit is schuldgevoel in de vorm van spijt.

Je hebt het idee dat je meer tijd of liefde in de relatie had moeten steken, daarmee had je wellicht de relatie kunnen redden. Dit gevoel is verschrikkelijk vervelend, maar het heeft geen zin om terug te kijken. Je zal vooruit moeten en je daarop moeten focussen.

Kwetsbaarheid

Tot slot is kwetsbaarheid een groot onderdeel van liefdesverdriet. Jij hebt zonder twijfel kwetsbaar opgesteld in de relatie. Jouw ex heeft alles van jouw gezien en heeft waarschijnlijk al jouw kwetsbare verhalen gehoord.

Het kwetsbaar openstellen in de relatie is één van de mooiste aspecten van liefde, maar wanneer het uitgaat kan dit overgaan tot wantrouwen en angst. Zal mijn ex mijn vertrouwen niet schaden?

Ook dit gevoel is logisch, maar ook hier is iets aan te doen. Als jij hiermee zit, is het belangrijk om te praten met jouw ex. Jullie moeten ervoor zorgen dat je op fijne wijze uit elkaar gaat en dat je elkaar kan blijven vertrouwen.

Spreek ook rustig uit wat jij hoopt dat tussen jullie zal blijven. Denk hierna aan bepaalde verhalen, ervaringen, maar wellicht ook bepaalde media zoals foto’s en filmpjes. Als je hier goede afspraken over maakt, dan hoef je je hier in ieder geval geen zorgen over te maken.

Hoe kom ik van mijn liefdesverdriet af?

Je hebt nu wellicht een idee waarom je liefdesverdriet voelt. Dit gevoel is super veelzijdig en elk onderdeel is verschillend voor elk persoon. Iedereen ervaart liefdesverdriet op een andere manier.

Toch zijn er hele goede tips beschikbaar die iedereen kan gebruiken om zo snel mogelijk van het liefdesverdriet af te komen.

Als jij hier aan wilt werken en wat hulp kan gebruiken, kijk dan of het e-book ‘Genees je gebroken hart in 15 stappen’ iets voor jou is.