Online daten: Hoe doe je dat?

Hoe start je met online daten? Dat begint natuurlijk met het maken van een online dating profiel op een dating website. 

Wist je dat je ook kan daten via andere social media platformen, zoals Instagram en Facebook? 

Natuurlijk is dit in de meeste gevallen niet de bedoeling, maar het kan een optie zijn. Het enige platform wat ik sterk afraad is LinkedIn. Mocht je toch een flirt bericht krijgen dan raad ik je aan om dit bericht vriendelijk af te wijzen.

In dit artikel vertel ik je alles over hoe je online (maar ook offline) succesvol kan daten! Lees je mee?  

Tips voor het maken van een aantrekkelijk dating profiel 

Je begint dus met het maken van een dating profiel. Velen vinden dit lastig, maar waar kijkt men het eerste naar? Dat is jouw profielfoto. Het is dus erg belangrijk om een duidelijke foto te hebben, een foto die iets over jou vertelt, en uitnodigt tot een nadere kennismaking.  

Het aantal foto’s zijn minimaal drie en maximaal zes. Waarom niet teveel foto’s? Jouw profiel moet uitnodigen tot een first date. Je kan kiezen voor een selfie of een professionele foto. Dat is geheel aan jou, maar zorg er wel voor dat jou foto:  

1. Spontaan is.

2. Zonder zonnebril.

3. Zonder een glas alcohol.

4. Waarin je bezig bent met jouw hobby om gelijkgestemden aan te trekken.

Na een goede selectie foto’s kies je een tekst. Dit is niet zo eenvoudig. Ik geef je hier een aantal tips, maar ik kan je nog veel meer geven. Zo kan ik ook de tekst voor jou herschrijven. Maak een afspraak.  

Openheid is een mooie eigenschap, maar voor het schrijven van een tekst op een dating site is dat niet altijd handig. Blijf mysterieus en denk aan je doel: een first date. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?  

In het kort vertel je wie jij bent, waar je vandaan komt, wat jij leuk vindt, welke hobby’s je hebt.  

1. Open met je hobby’s.  

2. Verwerk daarin drie karakter eigenschappen.  

Mag je liegen in je dating profiel? Nee, maar jouw sterke kanten benoemen mag wel. Als je deze eigenschappen kan omschrijven met humor breng jij jezelf in de spotlights. Dit geldt voor je tekst alsook voor je foto’s. Jezelf niet serieus nemen werkt altijd veel aantrekkelijker om je kansen te vergroten een gelijkgestemd persoon aan te trekken.  

Aanspreken van mogelijke dates

Afhankelijk van het dating platform ga je mensen aanspreken of ‘swipen’ nadat je jouw dating profiel hebt aangepast.  

Zorg dat je iemand altijd eerst groet en zijn/haar naam noemt. Begin nooit een chat gesprek met: “He!” Dit is echt een No Go! Daarna stel je een vraag over de profielfoto, de hobby’s of de kopregel.  

Bijvoorbeeld: “Hi Lisa, ik zie dat je piano speelt. Speel je allang piano? En wat is je favoriete nummer?” 

Kortom stel een vraag over wat je in zijn/haar profiel leest of ziet op de foto’s. Zodra het eerste contact is gelegd start het chatten. Mocht iemand na een week nog niet hebben gereageerd ga dan verder. Mocht je weinig of geen aanspraak hebben dan kan het volgende aan de hand zijn.  

  1. Waarschijnlijk vertelt jouw foto niet genoeg. Je profiel foto is daarom erg belangrijk 
  2. Of jouw kopregel is niet aantrekkelijk genoeg. 
  3. Mogelijk komen jouw openingszinnen niet goed over. Misschien zijn té direct of ongepast 

Krijg jij geen reactie, blijf jezelf steeds voorhouden, dan zij niet de juiste partner en dat een betere match er aankomt.  

Een tip die ik vrouwen wil mee geven. Chat niet te lang! 

Doe je dit wel dan heb je niks meer te vertellen tijdens de date. De saaiheid kan toeslaan en de man zal weinig interesse hebben. Natuurlijk geldt dit ook andersom, maar het komt vaker bij vrouwen voor, dan bij mannen.  

Direct afspreken is heel spannend. Je kan dit overbruggen door kort even te bellen. De meeste vrouwen hebben een goed intuïtie. Ook hier weer bel niet te lang! Het advies is om de eerste afspraak altijd op een openbare plek te houden.   

Een tip die ik mannen meegeef is, verdiep je in haar profiel. Vermijd bij je eerste date of telefoongesprek met: “Hee, alles goed?” Je hebt elkaar al gesproken op de het platform. Een betere openingszin zou kunnen zijn: “He Lisa hoe was je dag?” Zij begint dan te vertellen en jij haakt dan in op wat zij zegt. Dit is ook andersom. Er bestaan geen goede openingszinnen om het ijs te breken. 

De echt ijsbreker is jouw oprechte belangstelling in haar verhaal en het lef om de eerste stap te nemen. Doe van te voren eerst goed onderzoek naar haar op het internet.  

Tip voor zowel mannen als vrouwen. Het is geen verhoor- of sollicitatiegesprek. Je bent immers geen inspecteur Get-it. Bedenk van te voren openvragen en weet van te voren wat je binnen een relatie wilt. Daarvoor is de eerste date om een beeld te krijgen van hem of haar. Vermijd negatieve onderwerpen. Laten het positieve gespreksonderwerpen zijn en houdt het vooral gezellig.  

Het spannende moment, de date

Wanneer ga je dan op date of spreek je met iemand af? Dat doe je vanaf het moment dat je gaat chatten, dus binnen een week. Als het te lang duurt, kan het gaan verwateren.  

Hoe schep je een enthousiaste en verwachtingsvolle atmosfeer voor de first date? Dit doe je door een leuke reminder te sturen. Bijvoorbeeld: Op maandag spreek je af om donderdag samen warme chocolademelk te drinken. Dan stuur je bijvoorbeeld elke dag een foto van een beker warme chocolademelk. Houdt het bij de reminder en ga niet uitgebreid chatten. Dit om dode momenten te voorkomen tijdens de date.  

Tip voor de mannen. Als je op date gaat neem dan iets kleins mee. Ook al is het maar één bloem. Wie nodigt wie uit? Dat is natuurlijk de man. Dit geldt overigens alleen bij de first date. Mocht je verder afspreken of een relatie krijgen, dan kan de vrouw dit ook doen. Onthoud weet wie je date. Een vegetariër meenemen naar een vleesrestaurant is natuurlijk een no-go! 

Wat zijn originele date ideeën? 

Voor de gevorderden zou ik zeggen ga met je first date lekker naar de sauna. Het ijs is dan meteen gebroken. Dit wil niet zeggen dat je na afloop mee gaat naar huis. Het is gewoon relax.  

Vind je dit een beetje te direct, dan kan je altijd kiezen voor een wandeling of een workshop. Denk aan een kookworkshop of schilder workshop. Een voorstelling kan eventueel ook, maar dan wel een interactieve, zoals stand up comedian show. 

Betalen? Hij of toch zij? 

Ondanks dat woman empowerment helemaal van nu is, wees een vrouw en laat de man voor je betalen. Geef hem de ruimte om een gentleman te mogen zijn. Wat is een gentleman? Dat is een man die respect heeft voor zichzelf en voor anderen. Voor de mannen ook al was de vrouw niet wat je had gehoopt, blijf een gentleman.  

De grap is namelijk dat de meeste vrouwen ook niet de eerste date het bed in duiken. Ik begrijp dat veel vrouwen willen betalen, omdat wellicht de man een verwachting heeft wanneer hij betaald. Als dit het geval is, dan is dit sowieso geen gentleman en zou ik adviseren er nooit meer mee af te spreken.  

Het enige wat de man wel mag verwachten is dat het een gezellige avond is. Daarmee bedoel ik dat je niet als een droef-toeter alleen maar je problemen bespreekt. Mannen als je niet genoeg geld hebt voor een duur restaurant, neem haar dan mee voor een wandeling of haal een visje of die chocolademelk. Het hoeft niet duur te zijn, het gaat erom dat je elkaar leert kennen. Eigenlijk is het maken van een wandeling of andere activiteit leuker dan recht tegenover elkaar zitten. Je bent dichterbij elkaar, je hoeft iemand niet continue aan te kijken.  

Wat als je dan date als vrouw met een vrouw of man met een man? Dan betaalt degene die de ander heeft uitgenodigd. Dit doe je namelijk ook bij je vrienden wanneer zij bij jou op bezoek komen voor je verjaardag. Jij regelt dan ook de hapjes en drankjes.  

Tip aan de vrouwen. Ga niet met de wedding bells in gedachten de date in, maar denk aan het hebben van een leuke avond.  

Tip aan de mannen. Heb geen verwachting dat je met haar meegaat naar haar huis. Houd de eer aan jezelf, zo blijf jij ook mysterieus voor de vrouw. Dit is erg aantrekkelijk.  

Bad boy of gentleman? Bad girl of gentlewoman? 

Zoekt een vrouw dan een gentleman of een bad boy? Een vrouw zoekt allebei. Alleen ligt het aan de situatie. Wil je als vrouw lekker fladderen en los gaan, kies dan de bad boy, alleen zorg ervoor dat je GEEN gevoelens krijg. Wil je een lange relatie kies dan voor de gentleman. 

Hoe word je een Gentlewoman?  

  1. Verzorg jezelf, voor jezelf. 
  1. Respecteer anderen vanuit zelf respect. 
  1. Blijf hoffelijk en geef altijd een zacht antwoord, ongeacht de situatie. Houd de eer aan jezelf. Een gentlewoman heeft niets gemeen met een viswijf. 

Na de eerste date. Date nummer twee of vriendelijk bedanken? 

Bedank iemand altijd voor zijn/haar tijd na afloop van de date. Mocht er geen vervolg komen wees gewoon eerlijk! Is er wel een kans op een tweede date, plan die zo snel mogelijk in en blijf die persoon prikkelen met het sturen van korte berichtjes of fotootjes. 

Ga niet spammen, want dat werkt averechts. Zie het als een leuke manier van aandachttrekken om de volgende date weer verwachtingsvol en enthousiast in te gaan.  

Kan je met meerdere mensen tegelijk daten? Ja zeker! Je solliciteert ook niet alleen bij een bedrijf. Nu zeg ik niet date 10 personen tegelijk. De max is wel echt 3 personen. Zo kan je het ook met elkaar vergelijken. Vergelijk dan niet hun eigenschappen, maar jouw gevoel bij die persoon. Dat is het enige wat telt! Bij wie voel jij je het prettigst? 

Mijn gouden tip! Begin. Wacht niet af, maar start met communiceren of dit nu online of offline is. Doe het!