Liefdesverdriet als je het zelf uitmaakt

Een relatie stoppen kan een groot impact hebben op je gelukshormoon. Iedereen die reeds iemand de bons gaf zal dat volmondig beamen. Gedumpt worden slaat vaak in als een bom en je zelfvertrouwen krijgt er een flinke deuk bij.

Maar ook wanneer je zelf een relatie stopt, en de liefde is niet over, kun je flink beschadigd worden. Of je het gelooft of niet, iemand dumpen kan ook je hart breken. Op dat moment is het handig om wat extra steun van buitenaf te krijgen.

Het e-book ‘Genees je gebroken hart in 15 stappen’ zal je helpen om jezelf terug te vinden en weer door te gaan met je leven.

De groep van vergeten mensen

De eerste periode van een relatie ben je stapelverliefd en dolgelukkig met je nieuwe liefde. De vlinders fladderen volop, je kunt je geluk niet op en dat straal je ook uit. Men hoeft je niet eens te vragen wat er aan de hand is want je schreeuwt het van de daken.

Maar, naarmate de tijd vordert en je elkaar beter leert kennen, ebt de verliefdheid weg. Onderzoek heeft uitgewezen dat verliefdheid amper tot zes maanden kan duren, dan maakt ze plaats voor echte liefde of verdwijnen je gevoelens gewoon.

In het beste geval blijft de relatie duren maar, bij heel wat stellen is liefde niet voor de eeuwigheid. Als de liefde aan beide kanten weg is, hoeft een breuk niet te ontaarden in heftig liefdesverdriet. Wanneer één van beiden nog diepe gevoelens heeft en gedumpt wordt, kunnen er echte rampscenario’s ontstaan.

Gedumpt worden terwijl je nog gevoelens hebt is moordend voor het hart en soms gaat liefdesverdriet ook niet over. Maar, nog steeds houden van iemand en tot de conclusie komen dat je niet samen verder kunt, is ook hartverscheurend.

Dan behoor je tot de vergeten groep van mensen waarvan men aanneemt dat ze gelukkig zijn omdat ze zelf de knoop doorhakten.

Eén plus één is twee

Naargelang de tijd verstrijkt kun je, in je relatie, op het punt komen dat je jezelf vragen stelt. ‘Is dit nu wat ik werkelijk wil?’, ‘Wil ik met deze persoon oud worden?’ of, ‘Is dit daadwerkelijk hoe ik mijn toekomst zag?’. Ja, je houdt nog van hem of haar maar zijn die gevoelens diep genoeg om door te gaan met jullie relatie? Op dat moment borrelen er een hoop vragen in je op die de verbintenis tussen jou en je partner laat wankelen.

Wanneer je tot de bevinding komt dat één plus één niet langer twee is, ga je echt iets moeten ondernemen. Een moeilijke taak indien je nog liefde voelt maar de onrust en twijfel over jullie toekomst samen onzeker wordt.

Alles is perceptie

Elk men heeft een levensdoel en dat is voor iedereen verschillend. Het enige wat we, op dat vlak gemeen hebben met alle anderen, is de nood om gelukkig te zijn. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je, de keuzes die je maakt, afstemt op je eigen geluk.

Indien je zelf niet gelukkig bent, kun je anderen ook niet toelaten om van je te houden. En nee, iemand de bons geven is nooit fijn maar, het is niet de bedoeling dat iemand dumpen ook je hart breekt.

Ben je van plan om de knoop door te hakken of, is je hart gebroken omdat je nog van je ex houdt, duurt het slechts 15 stappen om je leven weer op de rit te krijgen.

Verteerd door schuldgevoelens

Zet je een punt achter je relatie omdat je geen liefde meer voelt, dan ben je er snel weer bovenop. Heb je echter nog wél gevoelens voor je partner maar kun je, om één of andere reden niet samen verder, dan kun je verteerd worden door schuldgevoelens.

En als er nu iéts is waar je helemaal niets mee aankunt, is het dàt wel. Het is nooit iemands schuld wanneer er geen toekomstbeeld meer is om samen verder te gaan. Je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen wanneer je besluit om je relatie te stoppen.

Jezelf voor ogen houden dat je, op het moment waarop je het uitmaakt, aan je eigen geluk en toekomst bouwt kan helend werken. Het is niet jouw bedoeling om je partner te kwetsen, het is de bedoeling dat jij het leven krijgt wat je voor ogen hebt.

Staat je partner dat leven in de weg, dan kun je niet anders dan hem voor een voldongen feit zetten.

Iemand dumpen kan ook je hart breken

Je hebt je beslissing genomen en je bent helemaal klaar met je relatie. Je kijkt naar de toekomst en je bent vastberaden het leven te gaan leiden wat je altijd al wou. Maar dan zie je de tranen bij je partner en je hart valt in stukken aan je voeten neer.

Je voelt je helemaal verantwoordelijk voor haar of zijn verdriet en, wat je beweegreden ook was, het doet gewoon heel erg pijn.

Indien je op dat moment niet in je kracht kunt gaan staan, voel je je even ellendig als de partner die je net gedumpt hebt. Je slaapt slecht, je eet slecht en je zorgt slecht voor jezelf.

Echte vrienden weten dat je vanbinnen kapot gaat maar wie jou niet zo goed kent, zal denken dat je één en al vreugde bent omdat je het uiteindelijk zelf hebt uitgemaakt. Dit kan echt een flinke knauw geven in je zelfvertrouwen omdat je vaak aan het wankelen gebracht wordt.

Jij bent toch degene die het uitmaakte? Dan kun je toch niet ongelukkig zijn? Jij hebt hem/haar toch zelf gedumpt? Kom dan niet zeuren dat jij verdrietig bent want hoe moet hij/zij zich wel voelen? Bovenop het verdriet dat je hebt om de breuk in je relatie, krijg je ook nog het verdriet door onbegrip er gratis bovenop.

Eén ding is wat je zeker voor ogen moet houden: hier kom je sterker uit dan je ooit was. Je gaat merken dat, wanneer je het e-book gaat lezen, dat de kracht die in je zit, sterker is dan wat voor je ligt. Dat het een keuze is of je bij de pakken blijft zitten of niet.

Dat je die keuze zelf maakt en dat het niet eens zo moeilijk is als je de juiste inzichten krijgt.