Daten zonder kinderwens

Je zit volop op datingsites, te zoeken naar die ene perfecte match. Nee, niet meer zozeer voor de kortstondige avontuurtjes, die heb je inmiddels toch wel eens een keer gezien. Je wilt nu toch wel eens openstaan voor een echte relatie. Zo’n langdurige en duurzame, een relatie voor de lange termijn, zoals je steeds meer om je heen ziet ontstaan.

Want laten we wel wezen: hoe ouder je wordt, hoe aannemelijker het wordt dat je die wens krijgt. Wellicht zoek je de vastigheid, maar zonder meer voor de verdieping.

Dat betekent enigszins het einde van de vrijblijvendheid. Je wilt méér, je wil die diepgang, je wilt je leven gaan delen met een ander. Samenwonen, of trouwen of niets van dat al: het gaat om de langdurige connectie die je aan wil met iemand anders.

Maar, je weet op dit moment wel een ding alvast heel erg zeker. Iets dat je pertinent níet zoekt. Je wilt geen kinderen.

Nu niet, nooit niet. Je hebt simpelweg geen kinderwens.

Je ziet jezelf niet een klein mensje grootbrengen en al je vrijheid opgeven. Je slaapt liever de hele nacht en gaat de deur uit wanneer jij dat wil. Geen enorm onbegrijpelijke levenskeuze, maar wel één die een dealbreaker kan zijn voor je toekomstige date!

Maar… wanneer vertel je zoiets?

Idealiter komt dit gevoelige onderwerp, vooral bij de dertigplussers onder ons, vlug genoeg ter sprake tijdens een chat of een date. Maar de wereld is niet ideaal, dus doe je er verstandig aan om het gevreesde onderwerp toch vroeg of laat op tafel te gooien. Want laten we wel wezen: je wilt de ander toch zeker niet kwetsen of valse toekomstbeelden voorschotelen. En dus is het zaak op een bepaald moment wel te vertellen dat je geen kinderen wilt.

Het is natuurlijk volstrekt onwenselijk om daar na een maand en samen compleet hoteldebotel verliefd op elkaar achter te komen. Nee, het is goed om al in een vroeg stadium over dit soort wensen -of het gebrek daaraan- te praten.

Misschien vraagt de ander het na verloop van tijd wel aan jou, maar anders zul je het zelf moeten doen. Zelf subtiel aansturen op het onderwerp. ‘Wil jij eigenlijk later kinderen? (…) Want eerlijk gezegd, ik heb absoluut geen kinderwens’, als het onderwerp eenmaal aangesneden is volstaat. Is het een duidelijke ‘ja, ik wil zéker kinderen!’, dan heb je een probleem en doe je er verstandig de match te beëindigen.

Want dit wordt sowieso een probleem. Is het een ‘mja, weet ik nog niet, nog niet over nagedacht’, dan is er een potentieel probleem voor de toekomst. Maar joh, ook jij kunt nog van standpunt veranderen en het onderwerp heb je wel ter berde gebracht, dus alles staat nog open. Is het een ‘nee’, dan lijkt de weg vrij en is dat onderwerp alvast getackeld.

Toekomst

Want laten we wel wezen: je hebt het hier niet alleen over je eigen toekomst, maar ook over dat van haar of hem. En je gunt diegene toch ook een prachtig leven, waarin alle wensen vroeg of laat uitkomen? En het mooie en tegelijkertijd moeilijke van daten is dat je speelt met gevoelens, die regelmatig toch al zo fragiel zijn.

De ander is óók op zoek naar een levensgezel en heeft óók verwachtingen en hoop. Daten zonder kinderwens wordt dan wel iets waar je helder in moet zijn. Want het is alsof je na vijf dates en superverliefd zegt: ‘Sorry schat, ik ga de rest van mijn leven aan de andere kant van de wereld wonen.

Nee, had ik niet verteld en ja, dat wist ik al op voorhand!’ Tamelijk onsympathiek, niet? Ook zoiets waar je beter duidelijk in kan zijn, voordat je de ander hartgrondig kwetst.

Communiceren

Komen we terug bij de vraag: maar hóe vertel je zoiets? Je begint er natuurlijk niet gelijk over, want dat schrikt af. Net zoals het afschrikt als je direct start met de vraag of de ander een kinderwens heeft, nietwaar? Eerst maar eens kennismaken en elkaar aftasten.

Business as usual: wat doe je, wat wil je, wat humor en wat flirten, zonder dat het al leidt tot zware, persoonlijke onderwerpen. Want die onderwerpen kómen vanzelf wel. Je zoekt naar dat klikje en als je die vindt, ga je er even op door.

En deze past daar prima tussen. En je weet als geen ander dat de kans al heel groot is dat het in deze fase al strandt; de meeste matches stranden immers al gauw. Dan is het onderwerp dus nog niet relevant, je vindt de ander immers sowieso oninteressant, dus is het al dan niet hebben van een kinderwens totaal geen vraag die aan de orde is.

Weet je echt helemaal honderd procent zeker dat je geen kinderen wil? Dan verdient de ander dat echt te weten en natuurlijk bij voorkeur voordat het te laat is. Voordat de vonk overgeslagen is en er meer dan ‘voorzichtige interesse’ is. Misschien staat hij of zij daar wel precies hetzelfde in: bingo!

Weet: je bent niet alleen of uniek

Welnee, er zijn zát leeftijdsgenoten van jou die er precies hetzelfde instaan. Ruim 20% van de vrouwen geboren na 1975 blijft kinderloos. Dat is één vijfde! Voor mannen ligt dat percentage wat hoger, hoeveel precies is niet bekend. Volgens het CBS groeien die cijfers de laatste decennia, ofwel: steeds meer mannen en vrouwen kiezen er bewust voor geen kinderen te nemen.

Dat is uiteraard te wijten (of te danken?) aan carrières, aan een andere inrichting van het leven, aan de wens vrij te zijn en ga zo maar door. Maar de basis blijft: veel mensen blijven bewust kinderloos. En jij bent daar kennelijk één van. Onthoud echter wel dat veel dertigers die kinderwens alsnog ontwikkelen. Je bent dan ook niet helemaal gevrijwaard. Niet van je eigen gevoelens, noch die van de ander.

Maar door te communiceren en je eigen duidelijke kaders aan te geven, groei je wel naar elkaar toe. Ontstaat er die fijne synergie tussen jullie. Het kan altijd naar verrassende uitkomsten leiden, omdat de basis goed is. Omdat jij direct jou (gebrek aan een) duidelijke kinderwens hebt aangegeven.

Dat is niet alleen eerlijk, maar ook krachtig. Je weet wat je wilt en dat vormt als vanzelf een stabiele basis voor jouw verdere relatie. En dat verwacht je ongetwijfeld ook van de ander: eerlijkheid over je eigen wensen. Eerlijkheid over de essentiële zaken in het leven. Eerlijkheid, alleen zo groei je naar elkaar toe en kan die echte unieke match tot wasdom komen.